Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk024
Naam receptPrincessebier anno 1866
Brouwdatum31-01-2016
BiertypeOverige bieren
Volume12,0 l
Begin SG1,057 SG
Berekende kleur (Morey)30 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,70 lWater uit Uithoorn PWN
3,60 gCaSO4
3,00 mlMelkzuur
7,98 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
105 mg/l9 mg/l67 mg/l202 mg/l77 mg/l188 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,915 kgMunichArsegan15 EBC60,8 %
0,433 kgAmber moutArsegan50 EBC13,8 %
0,400 kgBiscuitArsegan50 EBC12,7 %
0,400 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC12,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gRotondehoppellets5,0%60 min.29,4 IBU
20,0 gRotondehoppellets5,0%5 min.4,7 IBU
10,0 gCascadebellen5,8%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
15,60 gKorianderzaadspecerijkoken
15,60 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken
15,60 gZoethout gesnedensmaakstofkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafAle English Ale (S-04)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,015 SG
Temp. nagisting0,0 °C
Start lagering06-02-2016
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte5,5 vol.%