Brouwen automatiseren

Scroll

Ik ben nu een aantal jaren aan het brouwen, sinds 2013 om precies te zijn. Van een vriend kreeg ik een blik British Ale en ik volgde de gebruiksaanwijzing want meer dan dat was er niet nodig. Enkel water opwarmen en mengen in een emmer. Dit was niet heel spannend allemaal, maar mijn interesse was wel gewekt; ik ging op onderzoek uit.
Dat was het moment dat ik er achter kwam dat er een heuse thuisbrouwers-scene bestond. Wow, een internetforum, Brouwmarkt en natuurlijk het brouwproces! Er ging een nieuwe wereld voor mij open!


Dat was tevens het begin van een periode dat ik als een soort hamsteraar Markplaats afstruinde. Ik ging naar vlooienmarkten en bij familie en vrienden die thuis bruikbare spulletjes hadden staan, op zoek naar pannen, emmers, gasflessen, branders, slangen, noem maar op. Mijn vriendin rolde telkens met haar ogen als ik weer eens thuis kwam met “één of ander apparaat” zoals zij dat noemde. Of als de postbode was geweest; “wat heb je nou weer besteld?” Het resultaat was dat mijn schuurtje afgeladen vol stond. Er moest een vergistingskast komen, wel 20 emmertjes met mout en allerhande brouwspulletjes. Mijn thuisbrouwerij was officieel geboren en was niet van plan om het pand snel te verlaten.

 

Ken je brouwinstallatie

Door alle spulletjes die ik had, kon ik in een paar verschillende opstellingen brouwen. Meestal had dat ook te maken met het aantal liters wat ik wilde hebben. Voor een grotere batch pakte ik mijn 50 liter pan, voor een kleinere mijn omgebouwde maisch-koelbox. Ik had een BIAB zak laten maken, maar kon ook ‘gewoon’ maischen en hevelen met mijn eigen bouwsel van koperen buizen. Mooi, ik was helemaal flexibel!
Er was wel een nadeel, bleek na een tijdje: de kwaliteit van mijn bieren verschilde nogal. De ene keer een dikke prima, de andere keer een veel meer teleurstellend bier. Ik bestudeerde mijn recepten, maisch schema’s, waterbehandeling, maar de vinger kon ik niet op de zere plek leggen. Ik kreeg er een gevoel bij, had ik mijn proces niet goed onder controle? Een oorzaak zou kunnen zijn dat een brouwdag bij mij nooit hetzelfde verliep. Er werd altijd wel iets geïmproviseerd! Zou dat het zijn? In ieder geval moest er iets gebeuren: en dat is standaardiseren.

 

Winkel van Sinkel

Ik moest dus keuzes gaan maken. Hoe wil ik gaan brouwen, wat werkt voor mij? Ik wilde wel liefst wel flexibel blijven qua batchgrootte, maar niet meer met heel veel spullen. Dus ik verdiep mij in RIMS en HERMS systemen. Met de vaste opstelling kan ik een werkwijze gaan beschrijven en heb ik een procedure. Maar… ik mis hier de flexibiliteit een beetje en dan met name de batchgrootte.
Ik kijk verder en kom bij de ‘brouw-automaten’ uit. Prachtige éénpans-systemen van onder andere Speidel, Grainfather en Arsegan/Brew Monk. Ik lees een artikel in de eerste editie van Brouw! magazine, wat ik gratis kreeg bij een bestelling via Brouwmarkt. Hier staat een mooie vergelijking in wat de voors en tegens zijn van de diverse automaten, ik word steeds enthousiaster!

Na een periode van bezinning heb ik mijn besluit genomen: ik ga elektrisch brouwen. En wel met een Easybrew30 van Arsegan. Deze leek mij vooral qua prijs het meest interessant en aan brouwgemak doe hij niet onder voor de anderen, het prijsverschil zal in de kwaliteit van het materiaal zitten. Maar de reviews zijn goed dus ik ga ervoor. Maar wel eerst even sparen, want de automaten kosten toch wel een paar honderd euro.
Dus de Winkel van Sinkel (mijn schuur) in en kijken van welke spullen ik afscheid ga nemen. Ik begin voorzichtig met een RVS pan van 33 liter en een gistvat van 33 liter. Nou, die zijn zo verkocht. Mijn gasbrander plus gasfles volgen, daar gaat mijn platenkoeler en pan nummer één verkocht. Ook mijn Enolmatic bottelapparaat gaat weg, ik gebruik hem te weinig. Pan twee ook verkocht, het geld is binnen! Mijn schuur heeft weer wat ruimte, dus ik ga bestellen!

 

Wachten

Tsja, dan heb je besteld, en dan moet je wachten. Daar ben ik op zich niet heel goed in, maar het zal moeten. In mijn hoofd en in mijn brouwsoftware ontstaan nieuwe recepten, mijn fustjes zijn wel vol voor de zomer!

Gelukkig hebben we de foto’s nog

 

2 Comments

  1. Hoi, wat een leuke manier om je bierbrouwhobby (ontdekking) te vertellen. Ook het commentaar van je vriendin heb je leuk verwoord. Benieuwd naar een eventueel vervolg! Ben inmiddels ook op weg (arsegan in bestelling).
    Groeten en succes, Theo

Submit a comment

%d