De hele dag drinken, het kan! Thamersch - the session series

Scroll

Speciaalbier-liefhebbers hebben er allemaal wel eens last van. Alcohol. Want hoe je het ook went of keert, na een paar speciaalbiertjes wil het wel eens (te) hard gaan. Session bier for the win!


In de Verenigde Staten heeft men daar dus lang geleden al iets op bedacht: session-beer. Lekker craftbeer, maar met een lager alcoholpercentage. Meestal tussen de 2% en 4,5%. De Amerikanen zijn namelijk al snel “intoxicated” [zet een southern accent op], en dat mag natuurlijk niet van Uncle Sam!
De kunst van een goed session bier is natuurlijk dat je de alcohol eigenlijk helemaal niet mist, althans niet bewust. Het bier moet “sessionable” zijn, uitnodigend tot het drinken van nog een glas.

Voor de bierbrouwwedstrijd in Groningen en voor de Brand bierbrouwwedstrijd 2017 worden beiden Session bieren gevraagd. Voor Groningen géén Session IPA en voor Brand juist wèl een Session IPA. Ik brouwde in totaal 4 Session bieren (op volgorde van brouwen);

  • Session Oat Brett (4,4%)
  • Session India Pale Lager (4,5%)
  • Session Rye Pale Ale (4%)
  • Session IPA (4%)

Dat bleek nog niet mee te vallen! Ik haalde goede maischrendementen, zo’n 80-85%, waardoor ik bij de eerste brouwsels vrij hoog in de alcohol uitkwam. Water toevoegen wilde ik niet, ik was bang dat dat ten koste van de smaak en balans zou gaan. Dan maar de bovengrens qua alcohol. Maar dat kon ik bij de laatste twee brouwsels dus mooi bijstellen. Ik moet mijn nieuwe schrootmolen nog wat beter leren kennen waarschijnlijk.

Ik doe alles maar een beetje op gevoel, ik had nooit eerder een session bier gebrouwen. Waar ik me maar aan vasthoud is, om procentueel iets meer speciaalmout te gebruiken dan in een ‘normaal’ recept. Dit om te voorkomen dat het een laf bier zal worden. Ik hoop dat mijn strategie werkt! Daarbij komt ook nog eens dat ik voor het eerst met een Brett gist aan de gang ga. Mijn mede Bierkaaier Jan van Mokums Mout schonk mij namelijk een smackpack Wyeast 5112 Brettanomyces Bruxellensis. Dit bier heeft echt een paar maanden nodig om te ontwikkelen, maar de smaak is na een paar weken al erg lekker.

Wordt vervolgd.

 

1 Comment

  1. Leuk. Het viel ons ook niet mee om de SG-waarde (en dus het toekomstige alcoholpercentage) in bedwang te houden. Over een paar weken gaan we kijken of onze Session IPA het verdient om mee te doen aan de Brand-wedstrijd. Ik zie je op het podium! ;-)

Submit a comment

%d