Eens in de zoveel tijd ga ik proberen om te leren een bier te pairen met eten. Van een simpel stukje brood, chocolade of kaas tot een complete maaltijd. Gewoon om eens in beeld te krijgen wat mooie combinaties zijn, en wat géén mooie combinaties zijn. Want foodpairing is moeilijk.
In dit artikel wordt het een en ander technisch uitgelegd. Het gaat om het ontleden van smaken en geuren en het ontdekken van de basissmaak. Hier ligt de sleutel van een geslaagde foodpairing!
Het bier
Princessebier wit van d’Oranjeboom. Het lang verloren Nederlandse bier. Ik schreef er al eerder een blog over. Dit luxe bier uit de achttiende eeuw, werd wereldwijd gedronken. White Princesse bier stamt uit 1788 en werd gemaakt als een eerbetoon aan de Anna van Hannover, Prinses van Oranje-Nassau. Deze ‘wit-achtige’ heeft een volle, kruidige maar frisse smaak, een aangename bitterheid en een goed uitgebalanceerd zuurtje.
- Biertype: Princessebier, wit
- Alcoholpercentage: 5,6%
- Brouwerij: United Dutch Breweries, gebrouwen bij Lindeboom Bierbrouwerij
- Ratebeer
Het eten
Gezien de tijd van het jaar is het logisch een match te maken met seizoensproducten. In het vroege voorjaar kan dat haast niets anders zijn als asperges. Het witte goud uit Limburg vind ik altijd een traktatie en past meestal heel mooi bij lichte bieren.
De foodpairing
Ik begin met het bier. Een zeer lichtkleurig bier met een beetje waas en een fijne schuimkraag welke vrij snel verdwijnt. De geur is nogal fris en kruidig. Een beetje zoethout en vrij prominent koriander. De smaak is zoetig en licht zurig met kruidige accenten en een citrus-bittertje, mooi in balans. Het is interessant en fris bier, deze gaat het op een warme zomerdag prima doen. Maar het bier spreekt me ook nu het buiten nog maar 12 graden is erg aan.
Het gekozen gerecht is natuurlijk ook licht van structuren en smaken. Ik heb gekozen om de asperges te vergezellen van wat droge ham, wat gesmolten boter, gekookt ei en wat verse bieslook. Klassiek dus. Hier ben ik echt dol op en ik ben zeer benieuwd hoe het bier hierbij aansluit. Dat is mij na de eerste slok al duidelijk; heerlijk! Het kruidige karakter van het bier sluit fantastisch aan bij de versgeraspte nootmuskaat die ik op mijn asperges deed. (wat van een bolletje nootmuskaat raspen met een zeer fijne Microplane geeft een erg verfijnd resultaat) En dan nog de umami van de ham erbij, heerlijk. Dit gerecht en dit bier zijn echt vriendjes.
Maar niet alleen het kruidige/hartige aspect spreekt mij erg aan, ook fris-zoetige en citrusachtige past erg mooi bij de delicate asperges. Wat mij betreft doet dit niets onder voor bijvoorbeeld een glas Pinot Blanc, sterker nog; in dit geval zou ik kiezen voor dit bier.
Deze match beoordeel ik met een 8,5 en ik kan dus aanbevelen om dit thuis eens te proberen.
Missie geslaagd!