Foodpairing met Gulden Draak Brewmasters Edition en Gentse stoverij

Scroll

Eens in de zoveel tijd ga ik proberen om te leren een bier te pairen met eten.  Van een simpel stukje brood, chocolade of kaas tot een complete maaltijd. Gewoon om eens in beeld te krijgen wat mooie combinaties zijn, en wat géén mooie combinaties zijn. Want foodpairing is best moeilijk.
In dit artikel wordt het een en ander technisch uitgelegd. Het gaat om het ontleden van smaken en geuren en het ontdekken van de basissmaak. Hier ligt de sleutel van een geslaagde foodpairing!


Het bier
Foodpairing - Gulden Draak Brewmaster 2016

Gulden Draak The Brewmasters Edition 2016. Dit mooie bier werd op whiskyvaten gerijpt. Hierdoor krijgt het bier een extra diepte met houttonen, naast het fruitige en moutige karakter. Ik kan niet vinden of het nou een Quadrupel, Barleywine of een Belgian Strong Golden is. Ik houd het maar op een Barleywine.

Het eten

Deze “gerstewijn” harmonieert uitstekend bij en in stoofpotjes en bij een Gentse stoverij in het bijzonder.
Deze quote komt van de website van de brouwerij, dus ik denk dat ik hier maar aan ga vasthouden. Ik ga dit recept volgen, mèt de bijbehorende witloofsalade. Maar daarnaast ga ik ook nog proeven aan de andere kant van het spectrum: met pure chocolade. Ook daar liggen smaakverbindingen, aldus de brouwer.

De foodpairing

Ik begin met het bier. De geur is nogal moutig en alcoholisch, tikje vanille waarneembaar. Een beetje fruit als vijgen en pruimen is duidelijk aanwezig. Even proeven; het mondgevoel is romig en het bier voelt zacht aan. De smaak is vooral zoetig, met op de achtergrond een zuurtje en een bittertje, mooie balans. Whisky haal ik er zelf niet echt uit, niet uit het aroma en niet uit de smaak. Het is echt een intens bier, waar je de tijd voor moet nemen.

Ik besluit om niet meteen de Gentse stoverij te gaan proeven, maar om eerst rustig een paar slokken van het bier te proeven. Zeker bij een zwaarder bier als dit zit je er na een paar slokken pas ‘in’. Pas dan zijn de aroma’s goed doorgedrongen en hebben mijn smaakpapillen alles goed doorgegeven aan mijn hersenen.

En dan de combinatie. Het is een eenvoudig, heerlijk gerecht en het bier past er goed bij. Ik proef in het vlees wel heel veel smaken, maar de complexe smaak van de Barleywine haal ik er niet direct uit. Ondanks dat is het een erg smakelijke combinatie, maar ik had er wat meer van verwacht om eerlijk te zijn. Maar misschien is dat nou wel juist de truc; een complex bier pairen met een eenvoudig gerecht.

Deze combinatie krijgt van mij een 7.

Chocolade

Ook de combinatie met pure chocolade heb ik geproefd. De chocolade die ik koos is niet al te bitter, mijn ervaring is dat ik dit meestal in combinaties niet lekker vind. Een eenvoudig paaseitje, het is immers de tijd van het jaar. Een paasei zonder vulling, gewoon pure chocolade.
Nou, dit levert een heel andere smaakbeleving op! De verfijnde geroosterde smaak van de mouten in de Barleywine haakt in op de warme licht bittere chocolade, wat voor een heerlijk mondgevoel zorgt. Dit is echt een goed stel samen!

Deze combinatie krijgt van mij een 8.

Zelf (nog) niet geprobeerd, maar na de match met de chocolade is deze Gulden Draak taart misschien wel erg het proberen waard?

 

Submit a comment

%d