Stout bier is oorspronkelijk afkomstig uit Londen waar het bier al gebrouwen wordt sinds 1730. Het wordt gekenmerkt door de donkerbruine tot zwarte kleur en branderige bittere smaak.
Een gewone Stout kan eigenlijk niet meer anno 2018, en wat doen de Nederlandse Microbrouwerijen? Die doen er dus een schepje bovenop. Inmiddels grote namen zijn onder andere De Moersleutel, De Molen, Het Uiltje en Jopen die een indrukwekkend gamma aan Stouts hebben vervaardigd met de meest gekke toevoegingen.
Van espresso, mokka, drop, karamel en vanille tot marshmallow, chocolade, rood fruit en Engelse drop. En dan worden deze gebrouwen met vaak veel alcohol: Imperial en liefst Barrel Aged.
Er zijn nog wel gewone Stouts hoor. De Van Vollenhoven Stout van Brouwerij Poesiat & Kater is een klassieker, ook al wordt hij sinds kort pas weer in Amsterdam gebrouwen. Hiervoor was het Brouwerij De Schans in Uithoorn die onder licentie het bier mocht brouwen van Heineken, in opdracht van de stichting De Gekroonde Valk. Ook de Stout van Duits & Lauret, Maximus 6, Bloedbroeder van Kompaan en de Extra Stout van Jopen zijn goede voorbeelden van een ‘gewone’ stout.
Brouwerij De Prael zette zelfs een Chocolate Milk Stout in de markt in samenwerking met Tony Chocolonely.
Brouwen
Ook ik wilde mij wel eens wagen aan een dikke vette stout. Zo een die je lekker lang kunt bewaren en alsmaar beter zal worden. En ook ik heb een aantal toevoegingen in gedachten. Het gaat een Cherry Chocolate & Cream Stout worden, geïnspireerd door de beroemde Schwarzwalder Kirschtorte. Het Uiltje maakte al eerder een Schwarzwalder Kirsch Stout en er zijn al heel veel stouts met kersen gemaakt, ik ben daarin zeker niet uniek. Maar de bewezen combinatie van kersen, chocolade en room spreekt me zo aan dat ik het gewoon ga doen.
Ik vlieg het simpel aan. Ik ga niet met verse of diepvries kersen in de weer. Het is niet het seizoen en ik heb een paar flesjes 100% Organic Cherryjuice van Rabenhorst gevonden bij de plaatselijke supermarkt. Lijkt me helemaal prima!
Ik weet nog chocoladenibs te liggen in een andere supermarkt, die ik al eerder gebruikte in mijn Chocoladetripel. En ik heb via wat brouwmaten van De Bierkaai de hand weten te leggen op 600 gram Lactose, om de zoetigheid erin te houden.
Alle ingrediënten zijn dus aanwezig! De lactose ging al tijdens het koken van het wort erbij, het kersensap en de cacao-nibs gaan in de nagisting en lagering erbij.
Kijk hier voor het volledige recept
Na jaren wachten ga ik nu eindelijk je cherry chocolate cream stout drinken. Ik weet niet meer hoe maar je hebt vroeger iets van mij gekocht en toen heb je dit biertje voor me meegenomen.
Proost.