Chocoladetripel? Experimenteren met ingrediënten

Scroll

Begin februari van 2015 heb ik samen met mijn brouwmaatje Arnout 35 liter tripel gebrouwen. We doen een split-batch, dat wil zeggen dat we het wort in twee verschillende fermentatietanks gedaan hebben met twee verschillende soorten gist. Ik nam de Whitelabs WLP575, wat een blend is van Chimay, Westmalle en La Chouffe gist. Dat belooft fruitigheid!
Mijn brouwcollega Arnout koos voor de Wyeast 1388 – Belgian Strong Ale gist, wat een wat droger resultaat zal geven.

De vergisting verloopt voorspoedig en beide tripels komen uit op een alcoholpercentage van 8,5 %. Tijdens het lageren kies ik er voor om een gedeelte van de batch apart te lageren. Ik wilde 5 liter doen, maar door een domme actie met te heet water begaf mijn 5 liter fles het. Dan maar mijn 3 liter erlenmeyer gebruiken. Ik hevel de fles nagenoeg vol en voeg 40 gram cacaonibs toe. Dit laat ik zo 3 dagen staan bij 22 graden. Het leuke van cacaonibs is dat ze nauwelijks kleur afgeven, maar veel aroma. Zo kun je in een blond bier toch een mooie chocoladesmaak krijgen, zonder de donkere chocolademout te hoeven gebruiken. Dit is mijn troef op het komende ONK 2016 in de vrije klasse. Ik las namelijk in diverse artikelen dat er met tripels vaak pairing wordt gedaan met chocolade, deze combinatie moet dus punten opleveren!

Proeven

Inmiddels is het 30 april 2016. Ik heb vanochtend mijn flesjes voor het ONK ingeleverd in Almere. Na een brouwdag (nou ja, ik was in 4 uurtjes klaar met mijn Dikke zomerpils!) ga ik er even voor zitten en dacht aan de Chocoladetripel. Ik besluit er een open te trekken.

Koolzuur is top, ik hoor een krachtige sis en er komt zo’n mooie zweem ‘rook’ uit de hals van het flesje. Bij het inschenken vormt er flink wat schuim wat zeer fijn van structuur is. Het schuim lijkt wel slagroom, mooi dik en het blijft fier staan. Het bier is niet helemaal helder, maar heeft een mooie tweeschijn. Ik houd daar van, maar dat is persoonlijk.


Even ruiken. Wow, veel geur! Fruit, cacao, alcoholisch, maar in harmonie. Bij het nemen van de eerste slok lijkt het wel of ik een Belgische bonbon laat smelten in mijn mond. Het romige schuim in combinatie met het fruit en de chocolade doen het goed samen, precies wat ik gehoopt had. Ik ben er tevreden over!

Het ONK wordt gehouden op 2 juli 2016, dan weten we hoe dit bier gescoord heeft.

 

Submit a comment

%d