brouwen: 3 verschillende bokken

Scroll

Het einde van de zomer is in zicht en dat betekent maar één ding: bokbier brouwen. Het is op de brouwdag ruim 25 graden, maar als straks de regendruppels tegen de ramen van de woonkamer aan slaan en hun weg naar beneden zoeken, willen we natuurlijk wèl een lekkere herfstbok drinken!


Deze keer gaan we als een team brouwen met drie verschillende brouwketels en vier brouwers. André, Arnout, Carel en Jan Dre. We kunnen dus ook drie verschillende bokbieren brouwen. Leuk! Dat geeft meteen gelegenheid tot experimenteren.

  • Bokbier nummer één brouwen we met 6% rookmout erin, ongeveer 6,5% alcohol.
    Gist wordt Mangrove Jack’s M76 Bavarian Lager. Ketels Jan Dre.
  • Bokbier nummer twee is een dubbelbok en brouwen we met gember erin, ongeveer 7,5% alcohol.
    Gist wordt Mangrove Jack’s M76 Bavarian Lager. Ketels André.
  • Bokbier nummer drie wordt een klassieke bok met 6% alcohol.
    Gist wordt Mangrove Jack’s M84 Bohemian Lager. Ketels Arnout.

Alles bij elkaar brouwen we zo’n 60 liter, te verdelen met z’n vieren. We hebben allen gekozen voor een ondergist, terwijl de meeste commerciële bokbieren toch vaak bovengisters zijn. Maar het lekkere van ondergist bij bokbier, is dat deze de bok wat minder zoet en dus wat hartiger maakt. En dat heeft onze voorkeur.
Het is prachtig weer, 25 graden, dus we brouwen lekker buiten!

a10612b0-a5e4-43a1-9bce-f2296a240fdb
vlnr: André, Jan Dre, Carel (roerend), Arnout

 

Het brouwen verliep bij ons allemaal voorspoedig en de boel staat inmiddels rustig te vergisten. Ik stel voor om hier een jaarlijks ritueel van te maken, zo gezellig! Uiteraard drinken we na afloop bier, ik had zelfs nog enkele flesjes bokbier van vorig jaar staan. Die hebben we dus gedronken, top bokje. Johan kwam ook even op bezoek!

laatste

Submit a comment

%d