17 maart 2016. De hoofdvergisting van ons bier is gedaan, het bier ruikt en smaakt al lekker. Het bier moet even een schoon vat in, om de gist kwijt te raken. Ook kan de dry-hop erin. Deze vorm van hoppen zorgt voor een extra hop-aroma in het bier en wordt veel gebruikt bij Amerikaanse IPA’s. Dit bier heeft wel wat dry-hop, maar niet zo veel als het genoemde voorbeeld.
Nu mag het bier nog een weekje zo staan. De dry-hop geeft aroma af en de troebele deeltjes in het bier zakken uit naar de bodem van het vat. De laatste 2 á 3 dagen voor het bottelen gaat de temperatuur flink naar beneden, naar zo’n 3 graden, dat zorgt dan weer voor een wat helderder biertje.
Op woensdag 30 maart meld assistent-brouwer Carel zich weer in Uithoorn. We eten eerst even wat, drinken een paar biertjes en gaan dan aan het werk: bottelen. Niet het leukste werkje, maar aan het einde van het bottelen is er altijd een tastbaar resultaat en dat is waar we het voor doen! Maar eerst moeten de flessen, meer dan 100(!), schoon gemaakt worden.
Dat is even een klus. De flessen zijn wel schoon natuurlijk, maar moeten nog even gedesinfecteerd worden. Gelukkig is mijn bottel apparaat een goede hulp. Eindelijk kunnen we de flessen gaan afvullen. We rekenen uit hoeveel suiker per liter er in het bier gemengd moet worden om een goed koolzuurgehalte in de fles te krijgen, en we kunnen van start!
Bottelen is een beetje een mancave werkje. Kinderen en vrouwen zijn niet handig om erbij te hebben, tenzij ze helpen. De keuken is vanavond ons terrein! We praten wat over mannendingen en vullen gestaag de flessen. Zilveren kroonkurk erop en hup in de doos die fles. En dat meer dan 100 keer.
Het resultaat mag er zijn! Bijna 5 kratjes Erudiet Blond zijn gebotteld en kunnen nu nog hergisten en rijpen tot 5 mei 2016. Gefeliciteerd Carel, je hebt je eerste volmout bier gebrouwen en ik ben benieuwd hoe hij gaat smaken!