De beste Homebrew American IPA

Scroll

Er zijn de laatste jaren onnoemelijk veel IPA’s op de markt gekomen, de populariteit van deze hop-bommetjes liegt er niet om. Uiteraard allang ontdekt en omarmd in de speciaalbier-wereld door mannen zoals ik. Maar, zelfs de ‘fabrieksbrouwers’ brouwen ze tegenwoordig, al dan niet met een ‘middle of the road’ smaak, zodat ook Henk en Sonja het lekker vinden. Vooral niet te extreem! De èchte ‘citrussy’ Amerikaanse IPA’s komen natuurlijk uit de V.S. en zijn bij voorkeur kakelvers.


Helaas is het zo dat juist die Amerikaanse IPA’s niet zomaar verkrijgbaar zijn in Nederland. Sterker nog, het gerucht gaat dat de Amerikanen hun “oude IPA’s” (lees: minder vers) dumpen naar Europa. Of dat echt waar is laat ik maar in het midden. De kans is daarom groot, dat één van je eerste bieren die je als hobbybrouwer brouwde, een IPA was.

Maar wat is nou het geheim van een echte Amerikaanse IPA? Je zou zeggen: de hop. Deels waar, maar daar doe je een echte American IPA toch echt tekort. De overige ingrediënten van bier; mout, gist en water spelen een net zo belangrijke rol. De ingrediënten op een rij, en wat ze doen in een American IPA.

icon_waterWater.

Water is niet zomaar water. Brouwers weten dat, en vullen in hun brouwsoftware het waterprofiel van het leidingwater in. Dat is bij de meeste water-leveranciers wel online te vinden. Vervolgens zullen zij met behulp van zouten en zuren het brouwwater een optimale samenstelling geven voor het biertype wat zij brouwen. Met een beetje geluk is het water standaard al van een goede kwaliteit. In Amsterdam heeft men naar men verluidt goed “IPA water”. Er zit aardig wat kalk in, wat een goede IPA een mooie droge afdronk geeft. Hebben wij ook eens mazzel!

icon_maltMout.

Over het gebruik van mouten verschillen de meningen. Eén ding staat vast: voor het grootste gedeelte, zo’n 80-90% wordt er pale mout gebruikt als basismout. Aangevuld met Cara- of Crystalmouten of mouten als Vienna, Munchener, Amber of Biscuit. Zonder deze aanvullingen zou het een heel dun bier worden, een beetje body is wel gewenst. Overigens worden Cara- en Crystalmouten wordt door sommigen afgeraden omdat deze de hopsmaak wat in de weg zou zitten. In sommige American IPA’s worden ook wel havervlokken gebruikt, om een ‘creamy’ mondgevoel aan het bier te geven.

icon_yeastGist.

Meestal wordt er gekozen voor een Amerikaanse West-Coast gist als de bekende US-05 van Fermentis, de Wyeast 1056 American Ale of de Mangrove Jack’s M44 West Coast. Er zijn overigens ook nog andere gistmerken die een dergelijke gist voert, maar dit zijn wel zo’n beetje de meest gebruikte, althans in Nederland. Beroemde Europese brouwers als BrewDog en Mikkeller gebruiken genoemde gisten in veel van hun bieren.
Er zijn echter zeer beroemde American IPA’s die een andere gist gebruiken als de Vermont Ale van The Yeast Bay (ook wel Conan gist genoemd). Deze gist wordt bijvoorbeeld gebruikt  in de IPA’s van Brouwerij The Alchemist, maar ook vaak in de populaire New England IPA’s! Hier vind je een NEIPA recept dat ik brouwde. Genoemde voorbeelden zijn natuurlijk geen must. Er wordt bij American IPA’s altijd een bovengist gebruikt.

icon_hopsTsja, en dan toch die hop hè?

Het is voor dit biertype toch wel een ingrediënt dat het bier zo kenmerkt. Natuurlijk gaan er bij voorkeur uitsluitend Amerikaanse hopsoorten in. In onderstaand Cheat-sheet staan de meest gebruikte soorten genoemd en eigenlijk kunnen we wel stellen dat als elk van deze hoppen ontbreekt in een IPA, je met zekerheid mag stellen dat het geen typisch Amerikaanse IPA is. Hoewel je natuurlijk gewoon een El Dorado IPA kunt brouwen, niemand die daar wat van zegt.
Maar niet alleen de hopsoorten zijn van belang, ook de momenten van toevoegen zijn zeer belangrijk. Bij Amerikaanse IPA’s zijn met name de late hopgiften van belang, alsook de ‘vlam-uit’ en dry-hop giften. Deze hopgiften zorgen niet of nauwelijks voor bitterheid, maar zorgen voor de aroma-explosie die je in een Amerikaanse IPA wilt hebben! Een American IPA dient zo vers mogelijk gedronken te worden om de aroma’s zo intens mogelijk te kunnen beleven.

Cheat-sheet: onmisbare hoppen
  • Amarillo: Found growing wild. Intensely fruity (citrus, melon, and stone fruits), well suited for American “hop bombs.”
  • Cascade (US): May not be classified as special, but its bold, floral, citrusy aroma and flavor began to change the definition of “hoppy.” Most widely grown American “aroma” hop.
  • Centennial: Has been called “Super Cascade,” and recent demand has skyrocketed right along with increased sales of IPAs. Uniquely floral.
  • Chinook: The piney, resinous aroma it delivers when used in dry hopping has become a hallmark of hop-centric American beers. Bred for bittering and still used for that, but now known for complex, fruity-piney contributions.
  • Citra: Poster child for “flavor” or “special” hops, and in demand well beyond the United States. Rich in passion fruit, lychee, peach, gooseberries and a laundry list of other unusual (for hops) flavors.
  • Columbus: Often used for bittering, but aromas differ. Columbus hops are often brightly fruity and spicy.
  • Galaxy: Australian variety that helped inspire the term “flavor hop.” High in alpha but used mostly for late/dry hopping. Rich in passion fruit, citrus, apricot, melon, black currant. Can be intense, even pungent.
  • Mosaic: Available in quantity for the first time after 2012 harvest. Still known to many as HBC 369. A daughter of Simcoe crossed with a disease-resistant, Nugget-derived male. Rich in mango, lemon, citrus, pine, and, notably, blueberry.
  • Nugget: — Released by the USDA in 1983 to meet demand for higher alpha hops, and remains a staple for Oregon farmers. Pleasant herbal aroma.

Bron: For The Love of Hops: The Practical Guide to Aroma, Bitterness and the Culture of Hops, by Stan Hieronymus.

qualityHops


Aan de slag

De beste Homebrew American IPA bestaat natuurlijk niet. Maar met bovenstaande informatie kunnen we dus mooi wel een VOORBEELD American IPA recept maken! Het is maar een richting, als hobbybrouwer ben je vrij om te doen wat je wilt gelukkig. Brouw hem eens zou ik zeggen, en beoordeel zelf of jouw American IPA de ‘Beste Homebrew American IPA’ kan zijn!

De bekendste commerciële voorbeelden van goede American IPA’s zijn hier te vinden.

Submit a comment

%d