Al een paar jaar heb ik een paar hopplanten in mijn tuin staan. Stekjes gekregen van brouwvrienden van De Bierkaai. Zo heb ik Cascade, Fuggles, Challenger en Saphir. Nu doet de ene plant het beter dan de andere, vorig jaar had de Cascade de grootste opbrengst, dit jaar is de Challenger het meest vruchtdragend.
Vorig jaar heb ik hop uit eigen tuin en wilde hop geoogst. De wilde hop stond ergens bij een rotonde en heeft zodoende de naam Roundabout gekregen. Ik heb alle verse hop gedroogd in een speciale droogkast die ik kon lenen. Dat drogen gaat perfect met zo’n ding! Ongeveer 8 uur lang op 40 graden en de hop is kurkdroog en klaar om te vacumeren en invriezen.
Ik heb besloten om dit jaar niet de hop te oogsten, drogen en vacumeren, maar om met de zojuist geoogste, natte, verse hop te brouwen. Dit onder andere omdat de opbrengst in totaal niet heel erg veel is en omdat de bitterheid moeilijk in te schatten is. Ook zit er ook nog wel een beetje werk in het drogen en verpakken, dus ik maak het mijzelf gemakkelijk en maak er een jaarlijkse terugkerende ‘special’ van: een Fresh Hops Pale Ale.
Vers versus gedroogd
Qua gewicht moet je rekening houden met een factor 5. 100 Gram natte hop staat gelijk aan 20 gram gedroogde hop. De alfazuren, welke de bitterheidsgraad bepalen, zul je moeten benaderen. Er zijn wel websites zoals USA Hops en de Barth-Haas Group welke aangeven wat de gemiddelde waarden normaliter zijn. Hier kun je per jaar en per hopsoort de waarden opzoeken. Mijn Challenger hop zou een alfazuur percentage van 6-6,5 moeten hebben.
Ik gebruik alles (250 gram) als aromahop, dus over de IBU’s hoeven we het niet te hebben.
Het recept is simpel; een redelijk alledaagse American Pale Ale met veel verse hop. Zo simpel kan het zijn!
En hoe smaakte de wilde hop? Er staat hier veel wilde hop. Ik heb er eerst thee van gezet. Veel alfazuur, weinig aroma.nog geen bier van gemaakt
Hoi Vic,
Het is inderdaad lastig om bitterheid en aroma te bepalen zonder er eerst mee te testen, dus dat doe je goed :-)
Ik ben op goed geluk gegaan, maar had dat misschien beter anders kunnen doen. Ik ervaarde te weinig van zowel bitterheid als aroma. Succes met brouwen!