Bier en brood met een twist Experimenteren met ingrediënten

Scroll

 

Restproducten. Bijna elke producent heeft er mee te maken. Bij Distilleerderij De Schans in Uithoorn maken ze onder anderen een distillaat met jeneverbes. Maar wat kun je eigenlijk doen met de overgebleven jeneverbessen?


Een grote weckpot met bruine, korrelige besjes. Zo ziet het restproduct er uit. Brouwer en distillateur Erik maakt de pot open en een heerlijke, zoetige jeneverbes-geur komt mij tegemoet. Wow, zo heb ik nog nooit jeneverbes geroken! En dan nog te bedenken dat deze jeneverbessen al gebruikt zijn. Ik mag een potje meenemen, dus hier ga ik wat leuks mee doen.

 

Bier èn brood met jeneverbes

Uiteraard ga ik een bier brouwen wat op deze jeneverbessen gaat lageren, maar dat is nog niet alles! Daarover straks meer.
Ik had al een heerlijk geurende IPA in het gistvat staan. Hiervan ga ik een gedeelte apart lageren met de jeneverbessen. Ik had een vaatje van 5 liter, waar ik voor één dag 10 gram jeneverbes toevoegde. Geen dry-hopping dus, maar dit bier is dry-junipered.
Best wel heel kort, maar deze jeneverbessen hebben een zeer intens aroma. En het is maar een experimentje, dus we doen het even zo. Mijn eerste Juniper India Pale Ale dus!

Verder lijkt het me tof om een mooi donker, grof brood te bakken, met daarin wat van deze ‘vermalen’ jeneverbessen. Dus naar de supermarkt en zak simpele broodmix gekocht, oven aan en kneden maar. Na het rijzen van het deeg moet er nog een keer gekneed worden.

Dat is het moment waarop ik de fijngehakte jeneverbes toevoeg. Ik gebruikte op dit brood 20 gram. Best wel veel denk ik, maar ik wil echt de smaak vangen in het brood. Tijdens het bakken van brood wordt ik altijd erg gelukkig van de geur in huis, maar deze keer is dat nog net even intenser. Een heuse juniper-explosie!

 

Proeven

Dit vraagt om een proeverij. Als ik zo eens naar de producten kijk, schieten mij meteen een paar dingen te binnen die ik graag wil combineren. De koks opleiding die ik vroeger heb gedaan levert zo af en toe nog wat waardevols op.  Jeneverbes combineert goed met zuur en met gerookt vlees. Dus wat gerookte ham komt sowieso op tafel en even kijken of er ergens een stukje lamsvlees te vinden is. Verder lijkt me een sterke Engelse kaas als Stilton of Cheshire me wel wat, en wat tafelzuur en selderijzout. Mooie borrelplank met veel smaken.

Ik ben benieuwd wat mijn proefpanel er van gaat vinden.

 

Submit a comment

%d