Erudiet 50
vs.
Jopen Hoppenbier

Scroll

Het was toch een beetje het idee om Jopen Hoppenbier te clonen. Dat is niet helemaal gelukt, maar voor een eerste poging toch niet heel slecht. Het bier van Jopen is natuurlijk een commercieel en zeer verfijnd bier. Daar kun je technisch gezien als hobbybrouwer niet tegenop.
Maar daar gaat het ons hobbybrouwers niet om, wij willen gewoon een lekker bier maken. En als dan één of twee van de eigenschappen minder is hebben we daar vrede mee.

Het uitschenken. Ik heb twee identieke glazen genomen en de bieren staan even lang koud op dezelfde temperatuur. Wat ik eerder aangaf, is het schuim van de clone minder als dat van het Hoppenbier. Dat is jammer, want het is toch één van de meest visuele aspecten van een mooi biertje. Onderstaand het bier na uitschenken, en respectievelijk één en twee minuten later. Dat houdt dus niet over.

Nou ja, de smaak is goed en die flesjes komen wel op! Het meest opvallende in de smaak vergelijking is toch wel de gist. Ik vermoed dat er een ondergist is gebruikt in het bier van Jopen, al was dat in 1501 ongebruikelijk. Toen konden ondergisten alleen in de winter gebruikt worden omdat er nog geen koelingen bestonden.

Edit: Geen ondergister volgens de brouwers!

Dit bier gaat zeker nog een keer gebrouwen worden, we gaan zien hoe dat uitpakt.

 

Proeven!
Erudiet 50 Jopen Hoppenbier
Bitter **** *****
Zoet ** *
Kruidig ** *
Geur fruitig
alcoholisch
hoppig
beetje muffig
Smaak ale-ish
klein zuurtje
lager-ish
beetje citrus?
Mondgevoel medium dun
IMG_5581
Esther kan niet kiezen

Submit a comment

%d