Erudiet 50 – proeven!

Scroll

Eindelijk is het dan zover. Na het brouwen op 30 maart, een paar weken hergisten op fles en lageren mag Erudiet 50 als klaar voor consumptie worden gezien. Op het feest ter ere van de 50ste verjaardag van Carel en Simone wordt het bier voor het eerst gedronken door de gasten op het feest.

Als een dorpsomroeper werd door Carel het bier aangekondigd: “wat Jan Dre onder de bezielende leiding van Carel gebrouwd heeft.” Met tromgeroffel werd het etiket van deze ‘special’ getoond, wat een vakwerk van Grafisch Ontwerpster Simone. De meeste mensen vinden het machtig interessant en kunnen haast niet wachten.

 

Via goede vriend Raymond waren er proefglaasjes geregeld wat met name voor de pils- en wijndrinkers fijn is. Ze hoeven dan niet meteen een 25 of 33 cl. glas weg te werken. Maar ze kunnen rustig proeven!
Het bier oogt licht van kleur (11 EBC) en is troebel. Dat laatste komt met name door de gebruikte havervlokken en is prima. Waar ik persoonlijk niet zo tevreden over ben is de schuim stabiliteit. Het schuim is fijn, maar trekt toch wel vrij snel weg. Dat zal te maken hebben gehad met de pH-waarde van het beslag of het maisch-schema. Daar gaan we nog eens naar kijken in de toekomst.

De geur en smaak is echter goed te noemen en volgens kenner Raymond heeft het zelfs een mooie gebalanceerde bitterheid. Dat is een compliment dat je vast in je zak mag steken Carel! Het bier wordt inmiddels niet meer geproefd, maar gewoon gedronken door iedereen die dat lekker vindt. Gewoon uit de fles, zoals dat in Twente gaat.

Lees ook het proefverslag!

Submit a comment

%d