Het is in het doorgaans rustige Gulpen elk jaar weer een ding: de Gulpener Hopoogst. Vele vrijwilligers helpen elk jaar weer mee om de biologisch geteelde hop te plukken voor de bieren van Gulpener. De hopvelden liggen niet in Gulpen zelf, maar in het naastgelegen dorpje Reijmerstok.
Elke tweede zondag van september vind dit evenement plaats. Op zondag is het hop plukken met aansluitend muziek, een hapje en drankje in de grote Gulpener feesttent met vele taps (álle bieren van Gulpener zijn hier voor de plukker gratis verkrijgbaar, als vergoeding voor het verrichte werk) en foodstands, barbecues en buffetten. Top geregeld! Maar… wij zijn uitgenodigd op de maandag. Dat is de dag waarop alle zakelijke relaties van Gulpener worden uitgenodigd zoals horeca-ondernemers en leveranciers.
Op maandag is het programma geheel anders. Niet werken op de hopvelden, maar we worden in de watten gelegd!
Bij de ontvangst staat er koffie en, uiteraard, Limburgse vlaai klaar in het magazijn van Gulpener. Tussen de torenhoge stapels kratten en fusten dus. Vanaf hier worden er groepen gemaakt en onder leiding van een paar medewerkers van Gulpener wordt er een flinke wandeltocht van 7 kilometer ingezet door het Limburgse heuvellandschap. Met onze groep lopen Horeca adviseur Raymond en Brouwmeester Steven mee.
En Limburg is prachtig! Het zou een aanrader zijn voor Bierwandeltochten.nl, in mijn optiek is Gulpener als één van de weinige grote brouwers van Nederland nog steeds een “craftbeer” brouwer. Er schijnen zelf een aantal mooie collaboraties met wat kleinere craftbeer brouwers aan te komen, maar dat is nog allemaal geheim! Hun Speciale edities spreken voor zich:
Speciale editie No. 1: Bier van verse hop (Flink bittere lager)
Speciale editie No. 2: Plato 18.25 (Imperial lager)
Speciale editie No. 3: Gulpener Zwarte Ruiter – Mestreechs Aajt (Donker, zurig-zoet oerbier, gerijpt op eiken vaten)
Speciale editie No.4: Dit gaat het bier worden van de hoppluk van 2016. Het wordt een donker tarwebier met verse hop.
De wandeling kent enkele tussenstops waar we al een heerlijk gerechtje krijgen met een mooi bijpassend bier van Gulpener, Ur-hop. Aangekomen in Reijmerstok wordt er bovenop de heuvel ook nog wat hop geplukt wat een heerlijke geur oplevert. Uiteraard onder het genot van meer Gulpener biertjes, in dit geval de blauwe flessen van Chateau Neubourg.
Daarna gaat iedereen naar het lager gelegen terrein waar ook nog een hopveld is en waar de grote feesttent staat. Het is inmiddels borrel-tijd en hier gaan we de avond in. Met mooie bieren, allen in eigen glas geserveerd. De organisatie heeft oog voor detail, wat bijzonder gewaardeerd word!
Er spelen goede bands en op een zeker moment komt uiteraard de lokale fanfare indrukwekkend het terrein op gemarcheerd. Wat mij raakte was de mooie bezieling bij de muzikanten en het respect dat de toeschouwers hebben. In Limburg is de fanfare nog als vroeger! Sentiment. Bij het inzetten van het Hoplied gaat het los in de tent, wat een mooie trots! Ook al hebben wij de tekst op papier gekregen, is het voor niet-Limburgers toch echt niet te volgen. We lallen maar gezellig mee, hahaha.
’s Avonds om een uur of 8 is het feest voorbij en worden alle bezoekers in klaarstaande touringcars teruggebracht naar Gulpen. Wat een service!
Hier duiken we uiteraard nog even beroemde Herberg De Zwarte Ruiter in met vele anderen. Het was nog lang onrustig in Gulpen.
Wat een mooie traditie van Gulpener, deze houden we er in!