Innovatieve bieren in Leuven Het Leuven Innovation Beer Festival

Scroll

15 mei 2016, Leuven. Het Leuven Innovation Beer Festival  wordt voor de tweede keer gehouden. Bij het prachtige gebouw Brouwerij De Hoorn aan de Sluisstraat in Leuven lijkt het rustig. Is het wel hier? Is het wel vandaag? We lopen maar door en zien plots een groepje gezellige kerels voorbij komen lopen met allemaal een proefglaasje in de hand. Ze praten luidruchtig en enthousiast, en wij halen opgelucht adem, want hier moet het zijn!


In de oude Stella Artois brouwerij heerst een sfeer die te omschrijven is als kalm, koel, bijna sereen. Alsof je een klooster binnenloopt. Prachtig betegeld, mooie vormen, ronde trapjes. De entree is bescheiden. Trapje op en je staat meteen in de oude brouwzaal van Stella Artois. De zes grote koperen ketels zijn indrukwekkend te noemen. Ik heb meteen een beeld van de bedrijvigheid die hier geweest moet zijn, de geur van mout en hop, de broeierige temperatuur, de herrie van pompen, elektromotoren en waterslangen. Dit is echt een brouwerij met ziel. Hoeveel pinten zullen hier wel niet gebrouwen zijn?

We worden door een aardige gastvrouw ontvangen en we checken in. We krijgen een proefglaasje, tokens en een boekje. Na een korte uitleg gaan we naar beneden. Dit is waar het gebeurt. Het is druk, er wordt volop bier gedronken, gegeten, gepraat en er is prettige muziek van Pink Floyd. Wij komen de zondag wel door hier! We verdiepen ons wat in de diverse deelnemers en bestellen ons eerste proefglaasje. We kiezen voor de Italiaanse brouwerij Canediguerra, de Anspach & Hobday. Een Engelse IPA, we doen er verstandig aan rustig te beginnen.

Alle flessen van deze brouwerij hebben strakke etiketten met elk hun eigen motiefje. Mooi bier en een goede start!
Voor alle geproefde bieren check mijn Untappd account.

Alle stands worden bemand door de crew van het festival, al dan niet met de brouwers samen. Soms is dit, taal-technisch, handig. Soms jammer, want een kort gesprekje met de makers is toch altijd wel heel erg leuk. De meest opvallende bieren die ik heb gedronken waren toch wel die van Cervezas Domus uit Toledo, Spanje. Hun La Colorá is een bier met gerookte paprika vond ik nogal heftig, maar werd met elke slok beter. Maar meer dan een proefglas zou ik hier toch niet van hoeven. Echt een heel leuk bier om te proeven!

Ook de Brew & Destroy van de Amerikaanse brouwer Free Will brewing co. vond ik typerend voor de algehele tendens, dus zeker ‘innovative’ te noemen. Een donker en zurig bier met veel rode wijn in de neus. Dit bier heeft in rode wijn vaten gelegen namelijk. Ik denk dat dit bier met de jaren steeds beter kan worden.

Trends

De trends in bierland anno 2016 kunnen wat mij betreft in vier woorden worden samengevat; Sour, Barrels, Fruit en Brett. Het gros van de brouwers bieden bieren aan die ten minste één van deze eigenschappen heeft. Het (extreem) bitter van de IPA’s is een beetje geweest, zo je wilt gemeengoed geworden. In menig supermarkt zijn er inmiddels standaard een aantal te vinden en zelfs industriële brouwers als Brand hebben deze in het assortiment opgenomen.

Voor de echte crafbeer-explorers is het tijd voor iets anders, iets nieuws. Nou zijn zure bieren natuurlijk al zo oud als de weg naar Rome, maar de mogelijkheden om te experimenteren met ingrediënten, lagering en blenden hebben dit biertype nieuw leven ingeblazen. De echte liefhebber is op zoek naar verfijnde complexiteit!
Het zou zelfs volgens kenners zo moeten zijn, dat elk zichzelf serieus nemend restaurant een mooie Lambic op de kaart zou moeten hebben staan. Foodpairing for the win, zou ik zeggen.

De sfeer was erg relaxed, de organisatie professioneel en de bieren meer dan tof. Ik zeg: volgend jaar weer.
Leuven, bedankt!

Submit a comment

%d