Erudiet 50 – Brouwen

Scroll

Voor mijn grote Twentse vriend Carel ga ik binnenkort een mooi bier brouwen ter ere van zijn 50ste verjaardag op 5 mei 2016. En het leukste er van is: Carel zal op de brouwdag mijn assistent-brouwer zijn. Hij mag dus sjouwen, handmatig mout schroten, schoonmaken en opruimen, terwijl ik de creatieveling uithang.

Maar goed, het bier. Het gaat een blond en hoppig bier worden met lekker veel haver, met ongeveer 6,5 % alcohol om op zijn verjaardagsfeest te schenken. Ik denk dat we daar zo’n 4 kratjes gaan wegdrinken, even snel rekenen, 24*0,33 cl. = 7,9 liter * 4 =ongeveer 32 liter. Beetje verlies erbij rekenen is 35 liter. Nou, dan willen we zelf natuurlijk ook een paar flesjes, dus er gaat 45 liter gebrouwen worden.

Edit: inmiddels is het zaterdag 12 maart 2016. Na een avondje in Amsterdam bij De Bierkaai was het weer vroeg dag. Brouwdag!

We zetten de boel klaar, mout wegen, schroten, water in de pan naar de 70 graden brengen en we zijn gestart.

Ik breng Carel de handelingen van het brouwproces bij, zo kan hij zich nóg verder ontwikkelen. Hij stelt goede en intelligente vragen, waar uiteraard een minstens zo’n kwalitatief antwoord op volgt. Carel toont zich een goed assistent-brouwer en een harde werker, dat mag ook wel eens gezegd worden.

Na het maischen, gaan we filteren en spoelen, wat vrijwel probleemloos gaat. Door het lenen van een extra gasbrander van vriend en collega hobbybrouwer Arnout, kunnen we meteen de kookketel verwarmen. Dat scheelt aardig in de tijd. We hebben dus een volle kookketel waar meteen (First Wort Hop) al de eerste hopgift van 65 gram Brewers Gold in gaat. We gaan 75 minuten koken, dus we wegen de overige hoppen af en eten even een nogal knapperig pizzaatje.

Aan het einde van de kooktijd sluiten we de koeler en de pomp aan. We doen de laatste hopgiften, Styrian Goldings @ 5 minuten voor het einde koken en de whirlpool hop, Hallertau Mittelfrüh.

We pompen het wort een kwartiertje rond en dan heeft het ongeveer de temperatuur van 20 graden, wat de bedoeling is. Hup, het gistvat in! De gist (Lallemand Danstar Nottingham) is inmiddels gehydrateerd en is al mooi geactiveerd.

We maken schoon en klaar, het was een prachtige brouwdag!

IMG_5302

 

Check het vervolg!

Submit a comment

%d